Spirulina na odchudzanie

Ze względu na własne unikalne właściwości, algi morskie są stosowane zarówno w kuchni, jak również w kosmetyce i suplementach diety. Pośród alg, na jakie należałoby zwrócić wyjątkową uwagę, znajduje się spirulina. Można ją zastosować pomiędzy innymi jako preparat wspierający obniżkę masy.

Czym jest spirulina?
Spiruliną określamy typ alg morskich z rodziny sinic, jaki jest uważany za szczególnie pełnowartościową odmianę owego gatunku. W jej składzie odnajdziemy białko, witaminy z grupy B, E, beta-karoten, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe wspierające odchudzanie i ogrom minerałów (m.in. żelazo, mangan, cynk, selen oraz miedź). Ponadto – jedynie w spirulinie – odnajdziemy barwnik określany fitocyjaniną, jaka w towarzystwie chlorofilu działa przeciwzapalnie oraz oczyszczająco.

Jak działa?
Zdaniem badaczy spirulina przejawia zdolności dezynfekujące, poprawia metabolizm oraz mechanizmy trawienia. Ponadto wspiera układ odpornościowy, dzięki czemu obniża zagrożenie pojawienia się dolegliwości (np. nowotworowych) na skutek działania wolnych rodników. Spirulina może ponadto wykazywać także zdolność pobudzania komórek macierzystych szpiku kostnego do ich wzrostu, hamuje mechanizmy starzenia, i również może wspierać regenerację osłabionych komórek DNA. Jeżeli idzie o właściwości odchudzające, spirulina zmniejsza poziom cukru we krwi, obniża apetyt i poziom cholesterolu LDL.

Spirulina na odchudzanie
Obecnie obserwujemy duży wzrost częstotliwości występowania otyłości oraz nadwagi. Jeszcze więcej osób poszukuje środków, jakie w prosty sposób przyczyniłyby się do wzmocnienia rezultatów odchudzania. Jednym z powodów, dla jakich spirulina zyskuje dużą popularność są pojawiające się informacje o jej cechach wspierających stratę niepotrzebnych kilogramów. W literaturze zwraca się uwagę na fakt, że działanie odchudzające może być połączone z ogromną ilością witamin i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym w spirulinie odnajdziemy niezliczone pierwiastki takie jak żelazo, wapń, cynk, magnez oraz potas i fenyloalaninę – aminokwas, któremu przypisuje się właściwości obniżające poczucie głodu. Spadek wagi ciała spowodowany może być także przez korzystny wpływ na florę fizjologiczną jelita i regulację perystaltyki. Mimo nadmienionych korzyści spiruliny nie jest ona receptą na rozwiązanie kłopotu nadwagi. Bez odpowiedniej diety i aktywności ruchowej żaden środek nie zagwarantuje nam pożądanych rezultatów. Nie przeprowadzono do owej chwili wiarygodnych doświadczeń na ludziach, jakie wyraźnie aby dowiodły, że jedzenie spiruliny powoduje obniżkę wagi ciała. Osoby z otyłością lub nadwagą niezwykle wielokrotnie borykają się z nadciśnieniem. Z większym zagrożeniem mogą u nich wystąpić kłopoty sercowo-naczyniowe. Więc należałoby zwrócić uwagę na prozdrowotne właściwości spiruliny, wspomagające walkę z owymi chorobami. Dzięki związkom zawartym w spirulinie, w wyniku jej wykorzystywania obniża się poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Dodatkowo zmniejszeniu podlega ciśnienie tętnicze krwi.

Kolejne właściwości spiruliny

Spirulina ma również pozostałe prozdrowotne właściwości. Działa stymulująco na szpik kostny oraz przywraca stabilność kwasowo-zasadową. Ze względu na zawartość fosforu pozytywnie wpływ na pracę nerek oraz wątroby. Fosfor jest potrzebny do usuwania kamienia, występującego w rezultacie kumulacji kwasu moczowego. Co więcej, zmniejsza on zagrożenie rozwoju artretyzmu oraz kamieni żółciowych. W wypadku wątroby istotne zdecydowanie ma znajdująca się w spirulinie metionina, więc aminokwas wspierający regenerację komórek po chorobach takich jak żółtaczka lub zapalenia wątroby. Spirulina zawiera także elementy wzmacniające, jakie są zwłaszcza zalecane cukrzykom: witaminy A, B1, B2, B5, B12 oraz C, beta-karoten, magnez, mangan, potas oraz cynk. Wydzielony ze spiruliny wapń daje niezwykle pozytywne efekty w leczeniu poniektórych wirusów, pomiędzy innymi pokrzywi i choroby. Następnym ważnym elementem zawartym w spirulinie jest kwas pantotenowy, jaki przejawia działanie antyalergiczne. Znajdujące się w niej beta-karoten, pytocjanina oraz chlorofil mają działanie przeciwnowotworowe, tymczasem aminokwasy wspierają system nerwowy oraz chronią komórki mózgowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here