Dieta kapuściana.

Wiosna coraz bliżej, a długie wieczory spędzane w ciepłym fotelu przy kominku zostawiają pamiątki w postaci fałdek tłuszczyku i dodatkowych kilogramów. Czas rozpocząć kurację! Czas na zrzucenie nadprogramowych kilogramów.
Jeśli problem z tuszą jest kwestią jednego czy dwóch kilogramów, to trochę więcej aktywności fizycznej problem nadwagi rozwiąże w kilka dni. Gorzej, jeśli kilogramów zebrało się znacznie więcej i zaczynają one nie tylko burzyć nasze poczucie estetyki ale są przyczyną złego samopoczucia. Wówczas decyzję o kuracji trzeba skonsultować z lekarzem. Nie musi to być od razu drogi specjalista z prywatnej kliniki. Wystarczy nasz rodzinny doktor, który da nam skierowanie do laboratorium na wykonanie podstawowych badań krwi oraz moczu. Wyniki określą nasz ogólny stan zdrowia. Jeśli jakieś wskaźniki będą znacznie poza normą, może to oznaczać toczący się w organizmie proces chorobowy i przed kuracją lub równolegle z nią trzeba będzie rozpocząć leczenie. Nadwaga i otyłość są przyczynami wielu ciężkich a nawet śmiertelnych chorób, więc w przypadku posiadania nadmiaru kilogramów badania powinniśmy robić co pół roku, nawet jeśli nie zamierzamy przechodzić kuracji. Szczególnie ważne jest oznaczenie poziomu glukozy we krwi i moczu, cholesterolu LDL i HDL, białka w moczu, hormonów tarczycy.
Jeśli lekarz nie będzie mieć zastrzeżeń to można planować i rozpoczynać kurację. Podstawą kuracji odchudzających jest dieta. Najlepsze efekty dają diety uwzględniające w swoim składzie wszystkie składniki pokarmowe. Takie diety powinny być rozciągnięte w czasie – rezultaty przychodzą powoli, ale za to zrzucenie wagi jest trwałe i bez efektu jo-jo. Czasem wystarczy zredukować ilość energii dostarczanej w posiłkach, a już po kilku tygodniach trzeba będzie wybrać się na zakupy nowych ubrań. Ograniczenie 500 kcal dziennie, to utrata pół kilograma w ciągu tygodnia, czyli dwóch kilogramów na miesiąc. W ciągu roku bez większego wysiłku można zrzucić 24 kilogramy – jakby to ująć obrazowo, to byłaby to skrzynka słoninki.
Czasem jednak potrzebujemy sposobu na odchudzanie szybkie, więc szukamy diety pozwalającej na ubytek 3-4 kilogramów w ciągu tygodnia. Jedną z najprostszych i bardzo tanich kuracji jest odchudzanie za pomocą zupy warzywnej. Zupa kapuściana na odchudzanie jest nie tylko skuteczna, ale również bardzo zdrowa i smaczna.
Bazą tej cudownej zupy jest kapusta biała. To tanie, dostępne cały rok warzywo jest prawdziwą skarbnicą minerałów, witamin oraz błonnika. Potas, magnez, witaminy C A D E K B są w kapuście białej w ilościach znacznie większych, niż w innych warzywach dostępnych na rynku. Wystarczy zjeść dziennie 150 gram kapusty aby zapewnić organizmowi całodobowe zaopatrzenie w witaminę K – bardzo cenną i rzadko występującą witaminę stymulującą pracę licznych organów i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zupa kapuściana na odchudzanie jest warta polecenia również ze względu na znaczną zawartość błonnika. Błonnik nie odżywia organizmu, ale bez niego nie ma dobrze funkcjonujących jelit, a usuwanie odpadów pozostałych po przemianie materii jest praktycznie niemożliwe. Jedząc kapuśniak podczas diety nie musimy stosować suplementów zawierających błonnik.
Do przygotowania zupy należy wziąć: jedną kapustę, 4-5 marchewek, 1-2 pietruszki, 1 seler korzeń, 1 por, 1 seler naciowy, cebulę (1-2 sztuki), puszkę pomidorów lub pomidory świeże, zioła do przyprawienia.
Warzywa oczyszczone, umyte należy pokroić w paski lub kostkę. Do dużego garnka wrzucić marchew, cebulę, selery, pietruszkę, por, kapustę i ugotować do miękkości. Następnie dodać pomidory, pogotować jeszcze kilka minut i przyprawić. Do przyprawiania zupy najlepiej użyć ulubionych przypraw: curry, papryki, czosnku, tymianku, rozmarynu, pieprzu. Nie wolno używać soli ani żadnych mieszanek zawierających sól.
Pierwsze dwa dni diety to jedzenie pięciu posiłków złożonych wyłącznie z zupy. Można ją jeść bez ograniczeń – zupa jest dość syta, więc przejedzenie nikomu raczej nie grozi. W kolejnych dniach do jednego posiłku można dodać kawałek chudego mięsa ugotowanego na parze lub ryby upieczonej w folii. Diety nie powinno się stosować dłużej niż 7-9 dni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here