Zdobywanie szczytu

Awokado jest pestkowym owocem, które ma naprawdę korzystny wpływ na naszą sylwetkę. Ma zieloną skórkę, pod którą kryje się duża pestka i tłusty, kremowy miąższ o smaku przypominającym orzechowy. Jego liście, gałęzie, kora i pestki są trujące dla ludzi i zwierząt, jednak cała jego magia tkwi w miąższu. Spożywanie awokado – zaleca się pół owocu dziennie – poprawia wchłanianie związków chemicznych z pokarmów. Jedzenie awokado dostarcza trzydzieści sześć procent więcej błonnika, dwadzieścia trzy procent więcej witaminy E, trzynaście procent więcej magnezu, szesnaście procent więcej potasu oraz aż czterdzieści osiem procent więcej witaminy K. Awokado a odchudzanie – jak mają się do siebie? Na pewno pomaga zmniejszyć obwód talii i obniżyć wagę ciała. Jedząc awokado regularnie, o połowę zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób takich jak miażdżyca, udar, cukrzyca typu II. Co prawda miąższ awokado jest tłusty, ale to korzystne dla nas tłuszcze – jednonienasycone lub wielonienasycone. Takie tłuszcze są zdrowsze. W awokado znajduje się 15 gram tłuszczu na 100 gram produktu, więcej niż w innych owocach.Jest również bardziej kaloryczne – zawiera 160 kalorii na 100 gram. Warto zaznaczyć, że około 80% węglowodanów zawartych w awokado stanowi błonnik – składnik odgrywający niezwykle ważną rolę nie tylko w odchudzaniu, ale również w utrzymaniu zdrowia całego organizmu. Awokado zawiera znaczące ilości witaminy z grupy B – w tym kwas foliowy, witaminy C, E, A, a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i fosforu. Dla osób cierpiących na dolegliwości związane z bólami stawów awokado jest wskazane, bo jego regularne spożywanie zmniejsza stan zapalny. Zmniejsza ono również poziom homocysteiny we krwi, przez co zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych. Chroni przed chorobami oczu ze względu na to, że jest źródłem luteiny i zeaksantyny. Ze względu na zawarty w awokado potas, jest ono polecane dla osób żyjących w stresie, chorym na nadciśnienie i osobom cierpiącym z wyczerpania. Polecany jest również osobom starającym się o dziecko – pozytywnie wpływa na płodność ze względu na zawartość witaminy E i B. Łagodzi również stres.
Awokado można użyć w kuchni na wiele różnych sposobów. Jedną z propozycji są proste kanapki z awokado, posypane szczyptą soli. Z tego owocu można również przyrządzić świetny koktajl – używając awokado jako dodatku do koktajlu owocowego, uzyskamy bardziej kremową konsystencję i nieco bardziej egzotyczny smak. Kawałki awokado zmieszane z jogurtem naturalnym lub greckim będą świetną przekąską między posiłkami. Używając awokado do sałatki, można zrezygnować z sosu lub dipu. Miąższ można dodać do sałatki jako papkę i wymieszać. Taką papkę można też użyć do ciast i wypieków jako zamiennik masła. Zmieni to smak wypieku i zmniejszy jego kaloryczność. Również omlety i naleśniki zyskają na smaku – papkę z awokado można dodać do ciasta albo przybrać kawałkami owoców talerz. Kremowe zupy można zrobić, zastępując śmietanę i produkty mleczne właśnie awokado. Również na pizzy może znaleźć swoje miejsce, na przykład w połączeniu z serem feta i czarnymi oliwkami. Awokado może też na co dzień zastąpić masło – na pewno jest jego zdrowszym odpowiednikiem. Szczególnie jest polecany osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i osobom cierpiącym na miażdżycę. Takie masło z awokado ma jednak krótki termin do spożycia – odrobina soku z cytryny i przechowywanie miąższu w miseczce z pestką owocu może jednak nieco przedłużyć świeżość.
Awokado w dobrej kondycji można łatwo rozpoznać za pomocą zmysłu dotyku. Wystarczy nacisnąć je palcem – jeśli miąższ pod twardą skórką ustępuje, awokado jest dobre do spożycia. Jeśli kupimy awokado twardawe, oznacza to, że nie jest do końca dojrzałe – możemy zawinąć je w papier na kilka dni, aż będzie gotowe do spożycia.
Należy pamiętać, że samo jedzenie awokado nie wystarczy, by zgubić zbędne kilogramy. Oczekiwane efekty utraconych kilogramów da dopiero zdrowa dieta połączona z wysiłkiem fizycznym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here