Siemię lniane to bardzo maleńkie nasionka lnu zwyczajnego – rośliny, która osiąga 2-3 metry wysokości. W ziołolecznictwie jest bardzo popularne ze względu na wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. A oto niektóre zalety tej cudownej rośliny.
Przede wszystkim jest bardzo pomocna w przypadku problemów z układem pokarmowym. Działa osłonowo na żołądek, jelita i dwunastnicę, ze względu na śluz, który powstaje po zalaniu nasion wodą. Pomaga również przy wrzodach żołądka. Jednak trzeba tutaj pamiętać o piciu samego śluzu. W przypadku spożywania ziaren, przy tego rodzaju schorzeniach może dojść do podrażnienia, ponieważ ziarna są ostre. Z racji dużej zawartości błonnika, len wspomaga dolny układ pokarmowy regulując biegunki i zaparcia. Poprawia trawienie i wypróżnianie, a także oczyszcza jelita z niestrawionych resztek. Produkt zawiera dużo białka oraz kwasów omega 3, dlatego jest doskonałą alternatywą dla jedzenia ryb.
Siemie lniane a odchudzanie. Jako, że przyspiesza metabolizm i daje uczucie sytości na wiele godzin, doskonale nadaje się jako wsparcie przy zrzucaniu zbędnych kilogramów.
Ponadto nasiona mają niski indeks glikemiczny, czyli są odpowiednie do spożywania w przypadku diety u osób chorych na cukrzycę.
Kolejną zaletą jest spora zawartość lignianów w roślinie, czyli silnych przeciwutleniaczy. Wspomagają proces usuwania z organizmu wolnych rodników, a co za tym idzie, spowalniają proces starzenia i zabezpieczają przed różnymi chorobami – nawet nowotworowymi. Wpływają pozytywnie na układ krążenia. Zmniejszają stany zapalne występujące w stawach oraz łagodzą objawy artretyzmu. Pomagają w regulowaniu kobiecych hormonów, dzięki zawartości fitoestrogenów, czyli naturalnych hormonów roślinnych. Łagodzą objawy napięcia miesiączkowego, tzw. PMS, depresję występującą po porodzie, regulują także cykle miesiączkowe.
Te cudowne ziarenka zawierają dużo witamin i minerałów. Między innymi witaminę E, która jest niezbędna w dostarczaniu odżywczych substancji do komórek organizmu oraz inne, równie ważne witaminy – B1, B6, K, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy.
Minerały: żelazo, miedź, magnez, wapń, cynk, fosfor, potas, mangan, sód, cynk.
Siemię lniane sprawdzi się również w przypadku przeziębienia. W problemach z kaszlem rozrzedzi wydzielinę, a tym samym przyniesie ulgę, ułatwiając jej odkrztuszanie. Śliska substancja z powodzeniem osłoni gardło i jednocześnie zapobiegnie jego podrażnieniu. Jeśli wystąpią problemy z układem oddechowym, można zastosować okłady.
Oprócz nieocenionych właściwości zdrowotnych i leczniczych siemię lniane doskonale sprawdza się w kosmetyce.
1. Zawiera właściwości przeciwzapalne, dlatego w przypadku trądziku można sobie pomóc nakładając śluz na twarz. Ponadto reguluje wydzielanie sebum, nawilża, odżywia, uelastycznia i wygładza cerę.
2. Sprawdzi się również, jako odżywka do włosów. Śluz nawilży wysuszone włosy, a jeśli są mocno zniszczone, poprawi ich stan. Żel (powstały z gotowania ziaren lnu) możemy także wcierać po każdym umyciu włosów w same końcówki. Zapobiegnie to ich rozdwojeniu oraz zregeneruje.
3. Stosując kąpiel dłoni w naparze przygotowanym z lnu, wygładzimy skórę rąk, a także wzmocnimy paznokcie.
Jak przygotowywać len do spożycia?
Siemię lniane możemy pić w formie naparu lub spożywać na sucho po zmieleniu, jako dodatek do jedzenia. Na przykład możemy je dodać do ciast, jogurtów, owsianki, kanapek, sałatek i wielu innych potraw.
Jeśli chcemy pić napar, zalewamy dwie łyżeczki ziaren szklanką letniej wody i odstawiamy do napęcznienia na ok. 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i mamy gotowy „kisiel”. W takiej postaci możemy go również użyć w celach kosmetycznych.
Zaparzać możemy również świeżo zmielone ziarna. Wtedy dwie łyżeczki proszku zalewamy szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Następnie musimy poczekać około 15 minut na uzyskanie śluzowej konsystencji.
Siemię lniane warto pić dwa razy dziennie, najlepiej jedną dawkę na czczo. A jeśli chcemy mieć pozytywne efekty, należy zadbać również o regularne jego spożycie.