Miód ma dużo kalorii oraz wysoki indeks glikemiczny, lecz także mnóstwo zalety wzmacniających, zatem w rozsądnej ilości może być spożywany również przez osoby na diecie. Naturalny miód występuje w rozmaitych typach, zależnie od tego, z których kwiatów był zbierany pyłek. Najpopularniejsze w Polsce są miody: rzepakowy, lipowy, gryczany lub wielokwiatowy.
Wartościowe elementy
Poza cukrami w skład miodu wchodzą: kwasy, białko, enzymy, substancje antyseptyczne i woda. W miodzie znajdują się również wszelkie glikole, witaminy z grupy B, lecz także w małych ilościach witamina A, C oraz K i blisko 30 makro- oraz mikroelementów. Najistotniejsze z nich to żelazo, magnez, mangan, kobalt oraz potas. Żelazo zamknięte w miodzie, pomimo iż występuje w niewielkich ilościach, jest niezwykle dobrze przyswajalne przez organizm. Miód zawiera także inhibinę, substancję, jaka blokuje rozwój bakterii oraz niszczy wybrane jej szczepy. Miód ma także zdolność hamowania ołowiu we krwi. Miód jest produktem wysokokalorycznym. Jeden kilogram miodu to blisko 3200-3300 kcal. Dla porównania 1 kg cukru zapewnia 4000 kcal. A zatem zmieniajmy cukier miodem. Ze względu na własne wartości, miód jest zwłaszcza polecany cierpiącym na serce, wątrobę, przy niedokrwistości, niedowadze, nieprawidłowej przemianie materii, reumatyzmie, podczas rekonwalescencji, przed operacjami, w okresach wyczerpania i po terapiach antybiotykowych. Miód zwiększa ilość czerwonych krwinek, pobudza rekonwalescencję, i również eliminuje przemęczenie. Ponadto zwiększa działanie wszelkich naturalnych środków przeciwprzeziębieniowych.
Czemu miód jest lepszy aniżeli cukier?
Miód może być bez problemu wykorzystywany w kuracji odchudzającej, ponieważ ma przewagę nad cukrem gdy idzie o kaloryczność; łyżka cukru to 21 kcal, natomiast łyżka miodu już jedynie 16. Miód jest także słodszy, zatem stosuje się go mniej, przez co zawartość kaloryczna jest też mniejsza. W przeciwieństwie do cukru, jakiego podstawowym założeniem jest jedynie nadanie łagodnego smaku, miód charakteryzuje się własnymi wartościami wzmacniającymi. Jest on możny w witaminy, minerały oraz aminokwasy. Co więcej, miód słynie ze swoich właściwości leczniczych: zmniejsza poziom stresu, usprawnia wypoczynek, przeciwdziała dolegliwościom układu oddechowego oraz ma działanie oczyszczające. Kiedy śpimy lepiej oraz nie czujemy strachu, rzadziej sięgamy po przekąski oraz nie jemy w nocy. Jest zatem bezpośredni związek między stresem oraz brakiem snu, i przybieraniem na wadze.
Miód a odchudzanie
Jedną z właściwości miodu, jaką należałoby znać, jest fakt, że jest on wolniej przyswajany przez organizm aniżeli cukier, dzięki czemu można zapobiec nagłego skoku sił oraz jednakowo szybkiego jej spadku. Jest to zwłaszcza ważne dla osób aktywnych fizycznie. Należałoby zatem spożywać małą ilość miodu zarówno przed, jak również po treningu fizycznym, dzięki czemu ustabilizuje się poziom glukozy we krwi oraz usprawni się kondycja organizmu. Miód jest doskonałym wyjściem dla osób chcących schudnąć, gdyż zapewnia on większe uczucie sytości oraz powoduje, iż rzadziej sięga się po słodkie, tłuste oraz kaloryczne przekąski. Jednym z szczególnie popularnych sposobów na zastosowanie miodu do pozbycia się niepotrzebnych kilogramów jest picie wody z miodem oraz szczyptą cynamonu na pusty żołądek. Możesz również jako przystawkę spożywać plasterki jabłka z serkiem wiejskim oraz miodem. Z kolei na śniadanie przyrządź owsiankę z mlekiem oraz miodem. Żeby uzyskać idealną figurę oraz wykorzystać właściwości lecznicze, jakie zapewnia Ci miód, pamiętaj o całkowitym pozbyciu się cukrów rafinowanych ze swojego jadłospisu. Dobierz miód zamiast cukru, i prócz straty kilogramów, zobaczysz także dużą poprawę Twojej kondycji oraz stanu Twojego zdrowia.
Właściwości naturalnego miodu
Nie bez powodu miód stosowany jest na przykład przy przeziębieniach, oddziałuje on bowiem pozytywnie na układ oddechowy, ma działanie wykrztuśne oraz przeciwzapalne. Zamknięty w miodzie potas pomaga regulować ciśnienie krwi, i acetylocholina usprawnia kondycję mięśnia sercowego, więc miód pozytywnie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy. Biorąc pod uwagę jego wartości w prewencji zdrowotnej, dobrze włączyć miód jako element zbilansowanej diety oraz korzystać z niego w sposób umiarkowany.