kminek korzyści zdrowotne

Kminek: 13 korzyści zdrowotnych, które mogą Cię zaskoczyć

Kminek, który obecny jest w każdym domu ma w sobie tyle dobrego, że szkoda by było
tych dobrodziejstw nie wykorzystać. Jest bogaty w minerały, witaminy, flawonoidy, składniki odżywcze i przeciwutleniacze,
nasiona kminku są pełne korzyści zdrowotnych i są wyjątkowo dobre dla naszego zdrowia psychicznego i fizycznego.

Kminek i korzyści zdrowotne wynikające z jego spożywania

1 Posiada właściwości przeciwgrzybicze

Nasiona kminku wykazują właściwości przeciwgrzybiczne.
Regularne spożywanie nasion kminku zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje grzybicze.

2 Lek na kolkę

Kolka to stan, który charakteryzuje się silnym bólem brzucha. Jest to schorzenie, które dotyka większość dzieci, a zwłaszcza niemowlęta.
Uważa się, że nasiona kminku są bardzo pomocne w łagodzeniu bólu kolkowego u dzieci.

3 Na apetyt

Jeżeli masz problemy z utratą apetytu kminek jest świetnym rozwiązaniem,
dowiedziono, że spożywany regularnie pomaga w leczeniu utraty apetytu.
Dorośli: można bezpośrednio rzuć nasiona to przyśpiesza afekt
Dzieci:  łyżeczkę świeżo zmiażdżonych nasion kminku zalać szklanką gorącej wody,
ważne by mielić/miażdżyć kminek zaraz przed zalaniem wodą, by nie utracił swoich właściowści

4 Na hemoroidy i zaparcia

Regularne jedzenie kminku chroni przed zaparciami, które są główną przyczyną hemoroidów.
Ulgę przynosi również kąpiel w naparze z nasion kminku.

5 Na ból brzucha i wzdęcia

Nasiona kminku zapewniają natychmiastową ulgę w bólu brzucha i wzdęciach.

6 Na zgagę

Bolesne pieczenie w żołądku może dać nieźle popalić. Najlepszym sposobem jest rzecz jasna kminek,
najlepiej zagotować ziarna kminku i po wystudzeniu wypić napar.

 

kminek właściwości zdrwotne
Czerwony ryż w dwóch wersjach- na słono i słodko-przepisy

7 Wzmacnia układ odpornościowy

Nasiona kminku mają właściwości przeciwdrobnoustrojowe, które pomagają naszemu organizmowi
zwalczać infekcje i zapobiegać nawrotom. W dłuższej perspektywie powoduje również, że układ odpornościowy jest silniejszy.

8 Na nudności i wymioty

Nasiona kminku zmniejszają ryzyko rozwoju infekcji jelitowych,
a także zmniejszają częstość występowania nudności i wymiotów.

9 Ma właściwości antyseptyczne

Nasiona kminku mają właściwości antyseptyczne i działają jak naturalny środek dezynfekujący.
Pomagają w szybszym gojeniu ran i zapobiegają nawrotom wtórnych infekcji.

10 A może maseczka z kminku?

Możesz przygotować maseczkę do twarzy poprzez zmieszanie  kurkumy drobno zmielonego kminku w stosunku 3: 1,
aby połączyć składniki możesz użyć:

Miodu-maseczka sprawi, że skóra będzie promienna i gładka, miód łagodzi stany zapalne

Organicznego jogurtu-na trądzik

  1. Nałóż maseczkę
  2. Poczekaj do wyschnięcia
  3. Zmyj maseczkę
  4. Zastosuj olej jojoba po umyciu twarzy.

11 Kminek i anemia

Nasiona kminku są bardzo bogate w żelazo, co czyni go niezbędnym naturalnym składnikiem zdrowotnym.
Zawarte w nim żelazo pomaga leczyć anemię.

12 Zwiększa laktację

Kminek jest bogaty w żelazo i dlatego jest bardzo dobry dla matek w okresie laktacji.
Ponadto, mówi się, że kminek pomaga zwiększyć wydzielanie
mleka u kobiet w okresie laktacji z powodu obecności tymolu,
który ma tendencję do zwiększania ilości wydzielin z naszych gruczołów, w tym mleka.

13 Zapobiega cukrzycy

Chociaż badania wciąż trwają, wczesne badania donoszą, że kminek, wśród wielu innych przypraw,
może mieć potężny wpływ na zapobieganie cukrzycy poprzez zmniejszenie szans na hipoglikemię.
Zwierzęta, na których przeprowadzane był badania, wykazały gwałtowny spadek hipoglikemii podczas
wprowadzenia do diety i regularnego spożywania nasion kminku.

 

zdrowe-produkty
LISTA 10 TANICH I ŁATWO DOSTĘPNYCH SUPERFOODS

Kminek: który wybrać i jak przechowywać?

Kminek jest dostępny praktycznie w każdym sklepie,
ale jak wybrać ten najbardziej odpowiedni no i jak go przechowywać by nie stracił swoich właściwości?

  1. Kupując kminek, zawsze preferuj całe nasiona, ponieważ te zmielone szybciej tracą smak i mogą być gorszej jakości.
  2. Jeśli potrzebujesz kminku w postaci sproszkowanej, nasiona te można zmielić w domu w moździerzu.
  3. Podobnie jak w przypadku innych suszonych przypraw, zawsze wybieraj ekologicznie suszone nasiona kminku.
  4. Najlepiej zakupić kminek w sklepach ze zdrową żywnością bądź na ryneczkach czy targach.

Przechowywanie:

  • Nasiona kminku należy przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.
  • Może być przechowywany przez wiele miesięcy, a nasiona można mielić za pomocą ręcznego młynka, gdy jest to wymagane.
  • Zmielony i sproszkowany kminek może być przechowywany w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  • Wskazane jest, aby używać kminku zmielonego zaraz po jego zmieleniu, jak to możliwe, ponieważ szybko traci swój smak a często i niektóre właściwości.
  • Nasiona kminku mogą być świeży do roku, podczas gdy okres przydatności kminku mielonego to 6 miesięcy.

Herbatka z kminku

Łyżeczkę  nasion kminku rozetrzyj w moździerzu a następnie  zalej szklanką gorącej (nie wrzącej) wody.
Po 15 minutach odcedź. Pij po każdym ciężkostrawnym posiłku lub gdy masz zgagę, problemy z apetytem,
wzdęcia, heroidy czy nudności.

Jeżeli Twoje dziecko ma problemy z brzuszkiem możesz podać mu napar z kminku.
Jeżeli karmisz piersią wypij szklankę naparu gadzinę przed karmieniem aby
ulżyć dziecku na przykład podczas kolki.

 

źródła: 1 2 3 4 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *