Jakie produkty zawierają najwięcej białka?

0
218

Białko odgrywa istotną rolę w naszym organizmie, ponieważ stanowi aż 75% masy ciała. Jest jednym z ważnych składników zdrowej diety i budulcem mięśni, dlatego jest tak istotne dla osób uprawiających sport. Odpowiada bowiem za regenerację mięśni po treningu, stąd dla lepszych efektów istotne jest jego stałe uzupełnianie. Czy jednak wiemy, które produkty zawierają najwięcej białka? W poniższym artykule przedstawimy najlepsze źródła pełnowartościowego białka w pożywieniu.

Białko zwierzęce, czy roślinne?

Produkty zwierzęce zawierające białko są lepiej przyswajalne dla ludzkiego organizmu niż te pochodzenia roślinnego. Ciało człowieka zbudowane jest z białka bardzo podobnego do tego znajdującego się w mięsie zwierząt. Stąd białko zwierzęce lepiej zaspokoi potrzeby naszego organizmu. Nie oznacza to jednak, że z białka roślinnego powinniśmy zrezygnować. Wręcz przeciwnie, nadmierne spożycie białka zawartego w mięsie może uszkodzić nerki. Dlatego nasz jadłospis powinien zawierać także różnego rodzaju białko roślinne. W ten sposób dostarczymy organizmowi cennych wartości odżywczych. Dla wszystkich osób, którym trudno jest skomponować odpowiednie posiłki, z pomocą przychodzi catering dietetyczny. Dla jeszcze większej wygody dieta pudełkowa zawiera doskonale skomponowane posiłki, aby móc cieszyć się zdrowym i pożywnym jedzeniem.

Jakie produkty zwierzęce zawierają dużo białka?

Niektórych może to zdziwić, ale białko ryb i owoców morza zawiera znacznie więcej białka niż to pochodzące z tłustego mięsa. Ryby zawierają zazwyczaj chude mięso, jednak jest ono bardziej sycące niż mięso czerwone. Warto zatem wybrać catering dietetyczny, który zapewni spożycie zwłaszcza morskich ryb, które zawierają w 100 g następujące ilości białka: tuńczyk 23 g, łosoś wędzony 21,6 g oraz świeży 20g, makrela wędzona 20,8 g,  czy dorsz świeży 17,8g. Dietę warto uzupełnić także o krewetki koktajlowe, które zawierają aż 27g białka w 100 g produktu. Jeśli chodzi o inne produkty odzwierzęce, warto dostarczyć organizmowi jajka, które są źródłem wysokiej jakości białka. W jednym jajku znajduje się 7g białka. Z kolei w przypadku mięs, dieta pudełkowa powinna zawierać chude mięsa białe i czerwone. W 100 g produktu zawartość białka wygląda następująco: pierś z kurczaka 21,6 g, schab bez kości 21 g, polędwica wieprzowa 20,2 g, pierś z kaczki 20 g, a pierś z indyka bez skóry 19,3 g. Również sery i jogurty zawierają spore ilości białka. Dobrym wyborem są jogurty greckie, które zawierają więcej cennego budulca mięśni, niż zwykłe jogurty. Z serów warto wybrać ser gouda (25,5 g białka w 100 g), twaróg tłusty (17,8 g), serek wiejski (12,4 g).

Produkty roślinne z dużą zawartością białka

Uzupełnienie diety w wartościowe białko roślinne jest nie tylko chwilowym żywieniowym trendem, ale koniecznością dla zachowania zdrowego organizmu. Jakie produkty roślinne powinna zawierać nasza dieta pudełkowa? Bogatym źródłem białka jest komosa ryżowa, która zawiera 8g białka w jednej szklance. Jest pożywna i przyrządza się ją tak prosto, jak ryż. Kolejnym źródłem białka są orzechy, zwłaszcza pistacje. 100 g produktu zawiera sporą ilość białka wynoszącą 20, 5g. Warto sprawdzić, czy catering dietetyczny Czeladź oferuje także w swojej ofercie inne rodzaje orzechów jak migdały, orzechy nerkowca, włoskie, czy laskowe. Również rośliny strączkowe jak soja, czy fasola zasługują na wprowadzenie do jadłospisu. Soja zawiera 12 g białka w 100 g. Z kolei soczewica ma go 25 g, groch 24 g, fasola 23 g, a słonecznik 24,4 g.

Z pewnością powyższy artykuł pomorze w wyborze najlepszego białka dla naszego organizmu. Wymienione produkty sprawdzą się zwłaszcza w diecie, kiedy prowadzimy intensywny tryb życia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here