jak jeść mniej

Jak jeść mniej i uniknąć wielu chorób?

Często stawiane jest pytanie „Co jeść żeby schudnąć”
i starałam się udzielić na nie odpowiedzi między innymi tu:
Co jeść żeby schudnąć?  i tu:
13 mega skutecznych produktów, które spalają tłuszcz.
Dzisiaj spójrzmy na to z innej nie mniej istotnej strony,
czyli jak jeść żeby nie tylko schudnąć,
ale uzyskać niesamowitą ilość innych super korzyści dla zdrowia.

Korzyści z powolnego jedzenia obejmują lepsze trawienie,
lepsze nawodnienie i łatwiejsze odchudzanie.
Tymczasem szybkie jedzenie prowadzi do złego trawienia,
zwiększonego przybierania na wadze i mniejszej satysfakcji z jedzenia.
Przesłanie jest jasne:
Jedz wolnej i ciesz się lepszym zdrowiem i świetnym samopoczuciem no i chudnij!

Kiedy jesz powoli, trawisz lepiej.
Tracisz lub utrzymujesz pożądaną wagę.
Jednocześnie czujesz się bardziej zadowolony z każdego posiłku.

Co da Ci powolne jedzenie?

Ludzie rzadko delektują się jedzeniem, często nawet nie przeżuwają go dokładnie,
śpieszą się, jedzą w biegu. Zanim do mózgu dotrze impuls, że jesteś już najedzony,
Ty dawno zjesz już zbyt wiele. Powolne jedzenie jest najprostszym  i najbardziej skutecznym
sposobem na zachowanie zdrowia i osiągnięcie pożądanej wagi.

Dlaczego mam jeść powoli?

Odchudzanie+satysfakcja

Jedną z najważniejszych korzyści płynących z jedzenia powoli jest to,
że daje ono organizmowi czas na rozpoznanie, że jesteś pełny .

Od samego początku posiłku potrzeba około dwudziestu minut na wysłanie sygnałów do ośrodka sytości.
Posiłki większości ludzi nawet nie trwają tak długo!

Wyobraź sobie dodatkowe kalorie, które możesz spożywać,
ponieważ nie pozwoliłeś swojemu ciału zarejestrować,
że nie potrzebuje już jedzenia.
Teraz wyobraź sobie efekt tych dodatkowych kalorii na wadze.

jak jeść mniej i powoli
Jak oczyścić organizm? 6 sprawdzonych sposobów!

Jedzenie powoli pomaga nam czuć się bardziej usatysfakcjonowanym
– co różni się od bycia „pełnym”

Kiedy zwalniasz, delektujesz się posiłkiem, zwracasz uwagę na smaki i tekstury i doceniasz każdy uważny kęs,
odchodząc od stołu, czujesz się dobrze.

Poprawia trawienie

Jedzenie powoli pomaga również w trawieniu.

Pomyśl o trawieniu jako reakcji łańcuchowej.
Bierzesz jedzenie do rąk a w ustach już produkuje się ślina,
cały układ pokarmowy przygotowuje się do trawienia,
ale chwile to musi potrwać zanim będzie gotowy,
jeżeli nie przeżuwasz każdego kęsa dokładnie, jedzenie które wpadnie do żołądka
nie będzie wystarczająco drobne by mogło się strawić,
leży jakiś czas w żołądku a następnie zalega w jelicie…
Mam wielką nadzieję, że teraz nie jesz bo po pierwsze powinieneś skupić się na jedzeniu a nie czytać!
A po drugie zaraz będzie nie zbyt apetycznie.

Jedzenie, które trafia do jelita w tej nie dokładnie pogryzionej formie,
nasiąknięte sokiem żołądkowym zaczyna gnić, zalega tam i powoduje takie dolegliwości jak gazy.
Może to również działać w drugą stronę czyli jedzenie z żołądka cofa się do przełyku podrażniając go,
mamy do czynienia z tzw. refluksem. W dłuższej perspektywie takie niedokładne przeżuwanie
może prowadzić do nowotworów!

Mniejsze porcje – bez wyrzeczeń

Większość badań na ten temat sugeruje, że jedzenie powoli pomaga jeść mniej .
Jest to szczególnie przydatna informacja, jeśli próbujesz utracić lub utrzymać wagę.

W badaniu przeprowadzonym na University of Rhode Island
badacze podawali dwa razy dziennie lunch dla 30 kobiet o normalnej wadze.
Posiłek w obu przypadkach składał się z ogromnej płyty makaronu z sosem pomidorowo-warzywnym
i parmezanu oraz szklanki wody.

Podczas każdej wizyty naukowcy zalecali kobietom spożywanie posiłków aż do komfortowej pełni.
Ale podczas jednej wizyty kazali im również jeść tak szybko, jak to możliwe,
podczas gdy przy drugiej wizycie uczestnicy byli proszeni o jedzenie powoli
i odkładanie sztućców między ukąszeniami.

Kiedy naukowcy porównali różnicę w spożyciu żywności między szybko zjedzonym lunchem
i powoli zjedzonym lunchem, oto, co się okazało:

  • Podczas szybkiego jedzenia kobiety spożywały 646 kalorii w 9 minut.
  • Podczas jedzenia powoli kobiety spożywały 579 kalorii w 29 minut.

Jeżeli jesz szybko załóżmy 3 posiłki dziennie, dodatkowe kalorie się sumują a Ty tyjesz.

A oto kolejna interesująca sytuacja: kiedy kobiety szybko zjadły lunch zgłaszały,
że są głodne godzinę wcześniej niż po posiłku jedzonym powoli.

jak jeść powoli?
Post przerywany co to jest i dlaczego warto go stosować?

Czy jedzenie szybko jest naprawdę takie złe?

Jedzenie powoli może nie być doskonałym lekarstwem na utratę wagi,
ale z pewnością pomoże ci w kontrolowaniu porcji i większym uczuciu sytości.
Będzie więc bardzo pomocne, ale nie odwali za Ciebie całej roboty.

Tymczasem badania nad jedzeniem szybko są jednogłośne:
jedzenie szybko powoduje przyrost masy ciała.

Przybranie na wadze

Zarówno badania populacji na dużą skalę, jak i badania na mniejszych grupach (takich jak strażacy),
którzy zwykle jedzą szybko, zgadzają się z tym, że:
Osoby jedzące szybko przybierają na wadze więcej niż ludzie jedzący wolno.

Jeśli Twoim celem jest utrata lub utrzymanie wagi, zwolnij!

Kompulsywne objadanie się?

Możesz nie być w stanie przestać jeść od razu i to jest w porządku.
Ale większość ludzi może zwolnić, nawet wtedy, gdy czują nieodpartą chęć jedzenia.

Dzięki temu w pewnym stopniu odzyskujesz kontrolę,
przypominasz sobie o tym że jeść trzeba powoli a przeżuwać dokładnie i od razu zaczynasz działać.

Wnioski

Większość ludzi żyje szybko, ciągle gdzieś biegnie i wiecznie się śpieszy,
nic dziwnego że jemy coraz szybciej, ale trzeba pamiętać,
że takie jedzenie nie jest dla nas w żaden sposób korzystne.

Kiedy jemy zbyt szybko, kończymy jedząc więcej niż potrzebujemy,
co prowadzi do złego trawienia, przyrostu masy ciała i mniejszej satysfakcji z jedzenia.

Natomiast jedzenie powoli przyczynia się do lepszego trawienia,
łatwiejszego utrzymania masy ciała i znacznie większej satysfakcji z posiłków.

Kilka pomocnych wskazówek

  • Usiądź, aby zjeść w spokojnym otoczeniu, przy minimalnym rozpraszaniu uwagi.
    Nie jedz podczas jazdy, oglądając telewizję, wysyłając SMS-y itp. Skup się na jedzeniu.
  • Wybierz produkty o wysokiej zawartości błonnika,
    które wymagają więcej czasu na przeżucie
    , takie jak świeże owoce i warzywa.
  • Odłóż sztućce między kęsami.
  • Spróbuj ustalić minimalną liczbę żuć na zgryz.
    Na początku będzie to dziwne, ale spróbuj i zobacz, co się stanie.
  • Użyj mniejszych talerzy.
  • Pamiętaj że powolne jedzenie wymaga praktyki.

Źródła: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *