Białko, czyli proteiny, to podstawowy składnik wszystkich żywych organizmów. Składają się z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Dzielimy białka na proste (proteiny) i złożone.
Białko w procesie trawienia jest rozkładane na aminokwasy, które z kolei są łączone ponownie w białka, ale już jako budulec naszego organizmu. Dlatego, by nasz organizm mógł się rozbudowywać, wzrastać, musimy dostarczyć do niego wraz z pokarmem odpowiednią ilość białka. Stąd wynika wielka rola białka w diecie osób zajmujących się na przykład kulturystyką. Ten rodzaj aktywności fizycznej polega bowiem przecież na odpowiedniej rozbudowie organizmu, na zwiększaniu jego masy i poprawianiu rzeźby, a także na wszechstronnym wzmacnianiu układu mięśniowego.
Zapewnienie organizmowi kulturysty odpowiedniej ilości i jakości białek nie jest prostym zadaniem. Warto wspomnieć, iż nasze białko ludzkie budowane jest z aminokwasów endogennych i egzogennych. Aminokwasy endogenne wytwarzane są w ludzkim ciele poprzez metabolizm węglowodanów, natomiast egzogenne to takie, które nie mogą być wytwarzane przez ludzki organizm i muszą być dostarczane razem z pokarmem. Kulturyści muszą dlatego odpowiednie ustawiać sobie dietę, by znalazły się w niej produkty bogate w białka, a przy tym nie zawierające zbyt dużej ilości tłuszczu i węglowodanów. oczywiście zdjęcie tej nie może zabraknąć w ogóle węglowodanów i tłuszczy, gdyż nie odpowiednia proporcja pomiędzy poszczególnymi składnikami może doprowadzić do groźnych, destrukcyjnych i nienaprawialnych zmiany w ciele kulturysty.
Dobrym produktem uzupełniającym dietę o właściwej jakości białko jest pozyskiwany z serwatki białko pochodzenia mlecznego. Zależność „białko serwatkowe a odchudzanie” jest doceniana przez wielu zajmujących się kulturystykę, gdyż dzięki stosowaniu białka serwatkowego kulturyści nie muszą spożywać pokarmów zbyt tłustych. Mogę sobie wybrać produkty o odpowiedniej zawartości węglowodanów i tłuszczy.
Białko serwatkowe, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwane jest z serwatki w procesie wytwarzania z mleka serów. Serio wytwarza się z mleka przy użyciu enzymu zwanego podpuszczką. Jest to substancja naturalna, która produkowana jest w żołądku na przykład cieląt i służy do trawienia mleka. Obecnie w przemyśle mleczarskim stosuje się głównie podpuszczkę syntetyczną, gdyż ma ona dokładnie te same właściwości co naturalna, A łatwiej ją pozyskać, bez szkody dla organizmów żywych. Sama serwatka jest bardzo zdrowym napojem.
Białka serwatkowe dostępne na rynku oferowane są przez firmy mleczarskie w różnych smakach. Można kupić na przykład białka bananowe, czekoladowe, truskawkowe, waniliowe albo po prostu o naturalnym smaku.
Oczywiście białko serwatkowe nie może być jedynym źródłem białka w diecie kulturysty. Jak wcześniej wspomniano, ma ono tylko uzupełniać dietę. Naturalnymi źródłami białka są potrawy takie jak: jaja, sery, szczególnie twarogowe, potrawy mięsne, ryby. Białko też zawarte jest oczywiście w wielu roślinach. Z tego względu ceni się na przykład fasolę i soję oraz ciecierzycę. Te rośliny są podstawowym źródłem białka dla wegetarian i wegan. Dużo białka zawierają również groszek, fasolka szparagowa, brokuły, orzechy oraz produkty zbożowe, na przykład ryż.
W diecie odpowiedniej dla kulturystów nie powinno zabraknąć także produktów mlecznych, nie tylko wspomnianych już serów, białka serwatkowego, ale i jogurtów, kefirów, kwaśnego mleka. Są to przy okazji produkty probiotyczne, czyli zawierające żywe kultury bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają naturalne procesy naszego organizmu. Egzystują w naszych jelitach, dbając o odpowiednie trawienie przyjmowanego przez nas pokarmu, wzmacniając także odporność organizmu. Bez tych przyjaznych ludzkiemu ciału bakterii, których jest w jelitach wiele milionów, człowiek nie byłby w stanie odpowiednio funkcjonować. Trawienie nie przebiegałoby we właściwy sposób, dochodziłoby do problemów. Człowiek chorowałby. Tak bardzo bowiem uzależniony jest od działania milionów bakterii.