Prawidłowe odchudzanie

Białko, czyli proteiny, to podstawowy składnik wszystkich żywych organizmów. Składają się z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi. Dzielimy białka na proste (proteiny) i złożone.
Białko w procesie trawienia jest rozkładane na aminokwasy, które z kolei są łączone ponownie w białka, ale już jako budulec naszego organizmu. Dlatego, by nasz organizm mógł się rozbudowywać, wzrastać, musimy dostarczyć do niego wraz z pokarmem odpowiednią ilość białka. Stąd wynika wielka rola białka w diecie osób zajmujących się na przykład kulturystyką. Ten rodzaj aktywności fizycznej polega bowiem przecież na odpowiedniej rozbudowie organizmu, na zwiększaniu jego masy i poprawianiu rzeźby, a także na wszechstronnym wzmacnianiu układu mięśniowego.
Zapewnienie organizmowi kulturysty odpowiedniej ilości i jakości białek nie jest prostym zadaniem. Warto wspomnieć, iż nasze białko ludzkie budowane jest z aminokwasów endogennych i egzogennych. Aminokwasy endogenne wytwarzane są w ludzkim ciele poprzez metabolizm węglowodanów, natomiast egzogenne to takie, które nie mogą być wytwarzane przez ludzki organizm i muszą być dostarczane razem z pokarmem. Kulturyści muszą dlatego odpowiednie ustawiać sobie dietę, by znalazły się w niej produkty bogate w białka, a przy tym nie zawierające zbyt dużej ilości tłuszczu i węglowodanów. oczywiście zdjęcie tej nie może zabraknąć w ogóle węglowodanów i tłuszczy, gdyż nie odpowiednia proporcja pomiędzy poszczególnymi składnikami może doprowadzić do groźnych, destrukcyjnych i nienaprawialnych zmiany w ciele kulturysty.
Dobrym produktem uzupełniającym dietę o właściwej jakości białko jest pozyskiwany z serwatki białko pochodzenia mlecznego. Zależność „białko serwatkowe a odchudzanie” jest doceniana przez wielu zajmujących się kulturystykę, gdyż dzięki stosowaniu białka serwatkowego kulturyści nie muszą spożywać pokarmów zbyt tłustych. Mogę sobie wybrać produkty o odpowiedniej zawartości węglowodanów i tłuszczy.
Białko serwatkowe, jak sama nazwa wskazuje, pozyskiwane jest z serwatki w procesie wytwarzania z mleka serów. Serio wytwarza się z mleka przy użyciu enzymu zwanego podpuszczką. Jest to substancja naturalna, która produkowana jest w żołądku na przykład cieląt i służy do trawienia mleka. Obecnie w przemyśle mleczarskim stosuje się głównie podpuszczkę syntetyczną, gdyż ma ona dokładnie te same właściwości co naturalna, A łatwiej ją pozyskać, bez szkody dla organizmów żywych. Sama serwatka jest bardzo zdrowym napojem.
Białka serwatkowe dostępne na rynku oferowane są przez firmy mleczarskie w różnych smakach. Można kupić na przykład białka bananowe, czekoladowe, truskawkowe, waniliowe albo po prostu o naturalnym smaku.
Oczywiście białko serwatkowe nie może być jedynym źródłem białka w diecie kulturysty. Jak wcześniej wspomniano, ma ono tylko uzupełniać dietę. Naturalnymi źródłami białka są potrawy takie jak: jaja, sery, szczególnie twarogowe, potrawy mięsne, ryby. Białko też zawarte jest oczywiście w wielu roślinach. Z tego względu ceni się na przykład fasolę i soję oraz ciecierzycę. Te rośliny są podstawowym źródłem białka dla wegetarian i wegan. Dużo białka zawierają również groszek, fasolka szparagowa, brokuły, orzechy oraz produkty zbożowe, na przykład ryż.
W diecie odpowiedniej dla kulturystów nie powinno zabraknąć także produktów mlecznych, nie tylko wspomnianych już serów, białka serwatkowego, ale i jogurtów, kefirów, kwaśnego mleka. Są to przy okazji produkty probiotyczne, czyli zawierające żywe kultury bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają naturalne procesy naszego organizmu. Egzystują w naszych jelitach, dbając o odpowiednie trawienie przyjmowanego przez nas pokarmu, wzmacniając także odporność organizmu. Bez tych przyjaznych ludzkiemu ciału bakterii, których jest w jelitach wiele milionów, człowiek nie byłby w stanie odpowiednio funkcjonować. Trawienie nie przebiegałoby we właściwy sposób, dochodziłoby do problemów. Człowiek chorowałby. Tak bardzo bowiem uzależniony jest od działania milionów bakterii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here