Forum odchudzanie

Do niedawna kawa uważana była za niezdrowy nałóg. Jednak od pewnego czasu naukowcy twierdzą, że wcale nie jest ona aż tak niezdrowa. Oczywiście gdy jest spożywana w rozsądnych ilościach.
Co nazywamy kawą ? Kawą jest napar sporządzony z palonych i zmielonych ziaren kawowca. Kawa zawiera kofeinę dlatego uważana jest za używkę. Używka ta drażni układ nerwowy, w konsekwencji czego przyspiesza metabolizm. A więc kawa a odchudzanie mają ze sobą coś wspólnego. I dlatego nie musimy sobie odmawiać filiżanki kawy podczas odchudzania.
Zwyczaj picia kawy pojawił się w Europie dopiero w szesnastym wieku, a w Polsce około stu lat później. Kolebką kawy jest Etiopia, gdzie dawno temu kawowce rosły dziko. W Etiopii używano kawy już wiele setek lat przed naszą erą. Z tym, że nie parzono kawy, lecz gotowano ziarna i spożywano je z dodatkiem tłuszczu. Dopiero w czternastym wieku opracowano metodę prażenia nasion kawy i wytwarzania z nich napoju. Pierwsze plantacje kawy założone zostały w Brazylii przez Portugalczyków. I tak do połowy dwudziestego wieku Brazylia była głównym producentem kawy na świecie. Dopiero w drugiej połowie dwudziestego wieku do Brazylii dołączyły inne kraje, jak Wietnam, Kolumbia, Indonezja, Indie, Etiopia, Peru, Meksyk. Teraz kawę uprawia się w ponad siedemdziesięciu regionach strefy tropikalnej. Obecnie kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Ludzie wypijają w ciągu roku ponad 400 miliardów filiżanek kawy.
Kawę do spożycia przygotowuje się dwiema metodami. Metodą mokrą i metodą suchą. Metoda mokra polega na tym, że ziarna kawowca trafiają do maszyny, która pozbawia je skórki. Następnie są myte w wodzie i usuwany jest miąższ. Potem ziarna trafiają do bębna, który pozbawia je resztek miąższu. Dalej kawa trafia do zbiornika fermentacyjnego, w którym moczy się około 24 godzin. Na koniec obrobione ziarna trafiają do suszenia. Po wysuszeniu w młynie usuwana jest warstwa pergaminowa. I już kawa nadaje się do parzenia. Metoda sucha jest prostsza. I odbywa się bez udziału wody. Zebrane ziarna kawowca suszy się około miesiąca. Następnie w młynie usuwa się skórkę i miąższ. I dalej postępuje tak, jak w przypadku metody mokrej.
Kawa a odchudzanie idą w parze, gdyż napój ten nie zawiera kalorii. Kawa nie zawiera również cholesterolu. Ale zawiera cenne minerały, jak potas, wapń, sód, magnez. Wartość energetyczna kawy wynosi zero. Chyba, że zostanie posłodzona, to wówczas posiada tyle kalorii, ile zostało wsypanych gram cukru. Jedna płaska łyżeczka cukru zawiera 20 kalorii.
Tak, jak było już wspomniane kawa posiada kofeinę. A kofeina posiada zdolność stymulacji. A więc pobudza organizm, dodaje energii, usprawnia myślenie, zwiększa koncentrację, znosi zmęczenie. I pobudza układ pokarmowy do działania, czym wspomaga odchudzanie. Jednak zbyt duże jej spożywanie może zaszkodzić. I przyczynić się do wzrostu nadciśnienia tętniczego, chorób serca, udaru mózgu, przyspieszenia tętna, a nawet kłopotów gastrycznych. Ponadto może utrudnić zasypianie i pobudzać układ nerwowy. Spożycie 3 filiżanek kawy dziennie równa się 300 mg. kofeiny. Taka ilość jest dopuszczalna i raczej nie stanowi zagrożenia dla życia, gdy człowiek jest zdrowy. Gdy dojdzie do spożycia 600 mg. kofeiny na dobę jest to już dawka alarmująca. A spożycie 1000 mg. kofeiny na dobę jest wprost trujące.
Kawa, a konkretnie zawarta w niej kofeina przyspiesza spalanie tłuszczu, a więc jest sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Dlatego jest jednym ze składników preparatów przyspieszających odchudzanie. Bo przecież odchudzanie, to walka z tkanką tłuszczową zalegającą w organizmie.
Do gromadzenia się tkanki tłuszczowej przyczynia się głównie zła dieta i brak aktywności ruchowej. Ale także stres i zajadanie stresu. Niemożność zapanowania nad stresem zmusza niektóre osoby do objadania się, co prowadzi bezpośrednio do nadwagi. Nie wysypiając się także tyjemy. Sen przyspiesza procesy metaboliczne i dlatego podczas snu chudniemy. Chudniemy także poprzez spożywanie co najmniej 5 posiłków dziennie. Oraz, gdy nie objadamy się przed snem. A także, gdy do naszej diety włączymy dużą ilość wody mineralnej niegazowanej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here